Studenten vullen intensive care van ZorgSaam: 'De hoop is dat ze hier blijven'

Het was druk vanmorgen op de intensive care van ZorgSaam in Terneuzen. Niet zo zeer met patiënten, maar dertig verpleegkundestudenten van Scalda kwamen een kijkje nemen op de afdeling. Zo konden ze ervaren hoe het is om de opleiding tot ic-verpleegkundige te volgen in het ziekenhuis. Het ziekenhuis was blij met de komst van de studenten, want de hoop is dat ze hier na hun studie komen werken.
Studenten nemen kijkje op ic-afdeling ZorgSaam in Terneuzen
Want er is een groot tekort aan verpleegkundigen in het ziekenhuis. aldus ic-verpleegkundige Evy Grofsmid van ZorgSaam. "De nood is hoog op de ic-afdelingen, niet alleen in Terneuzen maar in heel Nederland hebben we hard personeel op deze afdelingen nodig."
Grofsmid hoopt dan ook dat van de dertig studenten die vandaag komen kijken er zo'n stuk of vijf blijven hangen voor de opleiding. "We hebben echt veel mensen nodig, ook voor de opleiding Basis Acute Zorg. Je komt dan hier werken en dan kun je vervolgens een keuze maken voor de intensive care, de spoedeisende hulp of de operatiekamer."

Keuzes maken

Esther van Rie is een van de dertig studenten van Scalda die een kijkje komt nemen bij ZorgSaam. "Ik doe de mbo-opleiding verpleegkunde en zou wel eerst ervaring willen opdoen in de verpleging voordat ik een keuze maak. Ik twijfel nog tussen intensive care, acute zorg en anesthesie."
Na de rondleiding denkt Esther dat ze hier wel wil gaan werken. "Kijk, als je als patiënt hier op de afdeling ligt, is dat niet leuk. Maar als ic-er kun je er wel voor zorgen dat je een patiënt helpt aan herstel."